6. Participatie en dienstverlening

6.5 Organisatie

Doelstelling 6.5 Organisatie

Voortgang van onze planning 2e rapportage:

Doorontwikkeling

De samenleving verandert voortdurend. Het is onze uitdaging om de aansluiting met de buitenwereld te behouden en te versterken. Om door te ontwikkelen en te vernieuwen, zonder daarbij het welzijn van de medewerker uit het oog te verliezen. In samenwerking met een groep medewerkers en de ondernemingsraad, heeft de directie een ontwikkelagenda opgesteld. Hierin wordt de organisatiekoers voor de komende 4 jaar geschetst, met daarbij onze eigen uitgangspunten op het gebied van houding en gedrag. Dit vormt de basis van de doorontwikkeling van de organisatie in de komende jaren.

In het najaar van 2024 zijn we gestart met het uitwerken van deze doorontwikkeling. Aan alle medewerkers wordt gevraagd mee te denken over wat de nieuwe koersrichtingen betekenen voor ons dagelijkse werk. Samen kijken wij in de spiegel. Wat zien wij nu in onze reflectie? Waar ben je trots op? En mis je hierin iets? Wat betekenen de missie, visie en kernwaarden voor jou? Wat is er in de toekomst benodigd om de vastgestelde koers te kunnen varen? De uitkomsten van dit onderzoek landen in het project ‘Speerpunt 5 - Thuis in gemeente Schagen’. Want veel van wat we zien gaat over houding en gedrag. Het gaat bijvoorbeeld over de manieren van samenwerken, intern én extern. Het gaat over verbinden, over het geven van aandacht en waardering. In kleinere projectgroepen wordt vervolgens nagedacht over het benadrukken van onze sterke kanten en het oplossen van eventuele knelpunten. Naar verwachting kunnen we de concrete uitwerking in het eerste kwartaal van 2025 al zien.

Dat is tevens het moment dat de andere vier speerpunten bijna volledig zijn afgerond. De focus ligt het aankomende jaar daarom voornamelijk op de uitwerking van deelprojecten binnen speerpunt 5. Waarin het draait om het kunnen zijn van jezelf, het hebben van ruimte voor groei en ontwikkeling. Maar het gaat ook over het bijdragen aan een veilige, duurzame en gezonde organisatie. Hoewel we hier nog stappen te zetten hebben, zijn er ook al mooie resultaten geboekt. Zo is er een ‘Vitaliteitsweek’ georganiseerd, staan er Preventief Medische Onderzoeken (PMO) gepland en wordt er met enige regelmaat een gezonde snack voor de medewerkers geregeld. Daarnaast zijn er nieuwe tradities geïntroduceerd, waarbij de directie laagdrempelig in gesprek gaat met de medewerkers. Op deze manier maken we ons huis, steeds meer een ‘thuis’, een plek waar medewerkers zich thuis voelen en met plezier kunnen werken. Met als gevolg dat het werk wat wij doen nóg beter aansluit bij de behoefte van de samenleving.

Effecten
De doorontwikkeling vindt dan weliswaar stapsgewijs plaats, toch zien wij al positieve effecten terug in de organisatie. Halverwege 2024 werd er een uitstroomcijfer van 5% gemeten. Een positief cijfer, gezien het feit dat er nog steeds veel beweging zichtbaar is op de huidige arbeidsmarkt. Daarnaast lukte het ons ook om bijna 80% van de opengestelde vacatures in te vullen. 11 interne medewerkers zijn doorgestroomd naar een nieuwe functie in de organisatie. Wij zijn erg trots op deze cijfers. Het laat zien dat we positief zichtbaar zijn op de arbeidsmarkt en daarnaast dat wij medewerkers langdurig weten te boeien en te verbinden aan onze organisatie.

Het werven van personeel voor specialistische functies blijft echter een lastige opgave. Dit is niet uitzonderlijk voor de gemeente Schagen, dit is een algemene trend op de Nederlandse arbeidsmarkt. Om continuïteit van het werk te kunnen garanderen, worden de specialisten op dit moment vaak ingehuurd. In oktober van 2024 is er een eerste bijeenkomst georganiseerd met andere gemeenten uit de kop van Noord-Holland, om te kijken of wij de handen ineen kunnen slaan. Het is ons doel om samen na te denken over mogelijke oplossingen om dit knelpunt op de arbeidsmarkt aan te vliegen. Een oplossingsrichting waar nu aan gedacht wordt is het opzetten van een regionale traineepool.

Er wordt tevens ingehuurd om het werk van zieke medewerkers op te kunnen vangen. Echter zien wij, onder andere door de organisatieontwikkeling, de focus op de 'vitale medewerker' en het managementontwikkeltraject, een positieve verandering in het huidige verzuimcijfer. In één jaar tijd is het verzuimcijfer met 2% gedaald. Wij blijven inzetten op het trainen van leidinggevenden en het bewuster maken van de medewerkers over hun eigen vitaliteit en inzetbaarheid. Tezamen met de andere interventies binnen de speerpunten, wordt er hard gebouwd aan een stabiele basis van de organisatie.

Deze pagina is gebouwd op 01/16/2025 09:33:20 met de export van 01/16/2025 09:29:31